تاریخچه طراحی لوگو؛ از اولین روزهای پیدایش تا آخرین تغییرات!
تاریخچه طراحی لوگو بیانگر اهمیت بالای نشان تجاری برای برندهای مختلف است. وقتی به مطالعه سرگذشت پدید آمدن لوگوها میپردازیم، شاهد نقاط عطفی در روند رشد تجاری برندها خواهیم بود. در واقع تاریخچه لوگو هر برند، نمایانگر اتفاقاتیست که از سر گذرانده است.
امروز در آکادمی راه میخواهیم کمی درباره تاریخچه طراحی نشانه و لوگو و اهمیت آن در تجاری سازی برندها صحبت کنیم. اگر شما هم در این حوزه فعالیت میکنید و یا به تازگی قصد آموزش آن را دارید، قطعا مطالعه تاریخ پیدایش این علم کمک زیادی به موفقیتتان خواهد کرد. پس ادامه این مطلب را از دست نداده و با دقت آن را بخوانید.
تاریخچه طراحی لوگو؛ اولین حضور نشان تجاری در دوران باستان
تاریخچه طراحی لوگو به دوران انسانهای نخستین باز میگردد. زمانی که انسانها برای برقراری ارتباط با دیگر همنوعانشان، تصاویر و نقاشیهایی بر روی دیواره غارها ثبت میکردند. این حکاکیهای دیواری را میتوان اولین نشانههای ظهور طراحی گرافیک در تاریخ بشریت دانست.
یونان باستان
استفاده از طرحها و نقاشیها به مرور زمان بیشتر در میان مردم رواج پیدا کرد. تا جایی که در چندین هزارسال قبل و در عصر یونان باستان شاهد پیدایش اولین لوگوها بودیم. یونانیان باستان از آرمها و نشانهها برای ارسال و دریافت پیامهای رمزی و مخفیانه کمک میگرفتند. همچنین در ثبت قوانین نیز از لوگوها استفاده میکردند. به همین دلیل مفهوم لوگو از عبارتهای یونانی λόγος logos (به معنای کلمه دلیل آرم) و τύπος typos (به معنای منقوش کردن) گرفته شده است.
آشوری ها
در بررسی تاریخچه طراحی لوگو پس از یونانیان به آشوریها میرسیم. آشوریها به عنوان اولین کسانی شناخته میشوند که از لوگو برای کسب مالکیت داراییهایشان استفاده میکردند. این مردمان در حوزه فولادسازی بسیار قهار بوده و بر روی شمشیرها و ابزارهای جنگی خود، لوگوی مخصوصی را درج میکردند. با این کار، ادوات جنگی آشوری در میان دیگر کشورها نیز متمایز شده و نشان تجاری به خصوصی داشتند.
مصر باستان
در مصر باستان هم اربابان از لوگو برای مشخص کردن اموالشان اعم از چهارپایان، گربهها و ادوات و … استفاده میکردند. آنها لوگوی مخصوصشان را به صورت آویزی بر گردن چهارپایان میانداختند. آنها رفتهرفته خطی به نام هیروگلیف با استفاده از آرمها و لوگوها ساختند که در نوشتههایشان به کار میرفت. نمادهای استفاده شده در هیروگلیف، هر یک دارای معنای خاصی بوده و به تنهایی نیز کاربرد داشتند. مصریان از لوگوها در معماری نیز استفاده میکردند و امروزه در تمام آثار معماری بجا مانده از آن دوران، شاهد آرمها و نشانهها متعددی هستیم.
بعد از قرون وسطا و در قرن دوازدهم، مصریان از یک لوگو به نام هرالدیک (پالتو) برای متمایز کردن اشرافیان استفاده میکردند. اگر شخصی در آن دوران دارای لوگو هرالدیک بود، در طبقه اشراف، نجیبزادگان و افرادی با درآمد بالا قرار میگرفت.
کشاورزان مصری نیز برای تعیین حق مالکیت خود بر ابزارها و چهارپایان از لوگو استفاده میکردند. آنها نمادهایی مختص به خود را بر بدن حیوانات، داغ میگذاشتند تا با حیوانات دیگر کشاورزان قاطی نشوند.
تاریخچه طراحی لوگو در عصر حاضر؛ پیدایش لوگو تجاری
هنگام مطالعه تاریخچه طراحی لوگو ، پس از دوران باستان به زمانی میرسیم که اینترنت اولین بار به وجود آمد. در این دوره طراحان لوگو تلاش کردند، موضوعات و تصاویر دنیای واقعی را با کمی دخل و تصرف، به صورت فانتزی طراحی کنند. به این سبک از طراحی لوگو اسکیومورفیسم گفته میشود که اولین بار در سال 1980 میلادی به کار رفت. استیو جایز یکی از پیشتازان استفاده از لوگوهای اسکیومورفیسم در عصر حاضر است. وی اولین لوگو شرکت اپل را بر اساس این روش طراحی، استفاده کرد.
یکی دیگر از لوگوهای تجاری که در اواخر دهه 1890 میلادی طراحی شد، لوگو شرکت RCA بود. این شرکت در حوزه گرامافون فعالیت میکرد و از پیشگامان استفاده از نشان تجاری در جهان است.
با ورود به قرن 20 میلادی، کسبوکارها گستره فعالیت بیشتری به دست آوردند. علوم بازاریابی پیشرفت زیادی پیدا کرد و در نتیجه استفاده از لوگو تجاری به یک الزام تبدیل شد. صاحبان مشاغل به اهمیت برندسازی پی برده و تاریخچه طراحی لوگو تغییری اساسی پیدا کرد. در ابتدای این قرن، لوگو حلقههای المپیک طراحی شد که تا به امرزو هم محبوبیت زیادی در میان جوامع دارد.
تاریخ طراحی لوگو ، نشان از تغییرات زیادی در عرصه بازاریابی دارد. طوری که در قرن 20 میلادی، اغلب شرکتها و کمپانیها از لوگو و نشان تجاری استفاده کردند. و این نشان ها تا به امروز در فروش بیشتر کمپانیها و وفاداری مشتریانشان تاثیرگذار بودهاند.
تاریخچه طراحی لوگو در دنیای غرب
زمانی که از غرب صحبت میکنیم، منظورمان به قارههای استرالیا، آمریکا و بخش بزرگی از اروپا است. تاریخچه طراحی لوگو در این مناطق تغییرات و تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است. آلمان یکی از کشورهای پیشتاز در امر به کار بردن لوگوهای تجاری در دنیاست. خانوادههای اشرافی در آلمان، همواره بر روی لباسها، لوازم، وسایل رزم، پرچمها و … از لوگوهای مخصوصی استفاده میکردند.
گاوچرانهای غربی و مالکان بردهها نیز از استفاده کنندگان لوگو در غرب قدیم هستند. آنها با آهن داغ، مهر و نشان مخصوص به خود را روی بدن حیوانات و بردههای سیاهپوست حک میکردند. تا مالکیتشان را مشخص کرده و دیگران نتوانند اموالشان را به غارت ببرند.
معروفترین شرکت طراحی لوگو غربی از گذشته تا امروز
در اوایل دهه 1900 میلادی اولین طرحهای مدرن لوگو و نشان تجاری به وجود آمدند. با گذشت زمان، طراحان بسیاری در این حوزه مشغول فعالیت شدند که از مشهورترینهایشان میتوان به ایوان چرمایف و تام گیزا اشاره نمود. این دو طراح معروف در سال 1957 میلادی تلاش کردند راههای جدیدی برای ساخت لوگو به وجود آورند. آنها با استفاده از ابزارهای مختلف، فونتهای گوناگون و جلوههای بصری جذاب و زیبا، موفق به طراحی بهترین لوگوهای تجاری در آن دوران شدند.
شرکت طراحی لوگو چرمایف و جیمسار در سال 2006 یک شریک تجاری دیگر نیز به دست آورد. ساجی هاویو، سویمین شریک تجاری این شرکت بود که در سال 2013 نامش به مجموعه نیز اضافه شد. از بهترین و معروفترین طراحیهای این شرکت میتوان به لوگو نشنال جئوگرافیک، لوگو مدیریت جهانی آپولو، آرم شبکه تلویزیومی آن بی سی و … اشاره نمود. شرکت Chermayeff & Geismar & Haviv یکی از پیشتازان تاریخچه طراحی لوگو در جهان به شمار میآید.
تاریخچه طراحی لوگو در ایران
اولین نشانهها از تاریخچه طراحی لوگو در ایران به دوران حکومت محمدرضاشاه پهلوی برمیگردد. در این دوران کشور به سمت صنعتی شدن قدم برمیداشت و رفته رفته اهمیت استفاده از نشانه تجاری در میان بازرگانان و تولیدکنندگان بیشتر میشد. اولین شرکتی که در ایران از لوگو تجاری استفاده کرد، شرکت هواپیمایی هما بود. آرم تجاری این شرکت توسط جوان 22 ساله ارمنی-ایرانی به نام ادوارد زهرابیان در سال 1340 طراحی شد. جالب است بدانید در سال 2013، آژانس تخصصی خبر و اطلاعات حمل و نقلی گزارشی از ارزیابی لوگوی شرکتهایی هواپیمایی سراسر دنیا ارائه داد. در این گزارش، لوگو شرکت هواپیمایی هما، به عنوان بهترین لوگو خدمترسانی هوایی در دنیا معرفی شد. این در حالیست که خطوط هوایی ایران با تحریمهای بینالمللی مواجه بود.
تاریخچه طراحی لوگو اولین شرکت ها در ایران
در مطالعه تاریخچه طراحی لوگو در ایران، نام شرکتهای زیر به عنوان پیشتازان این عرصه دیده میشود:
- لوگو شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما) توسط ادوارد زهرابیان در سال 1340
- لوگو شرکت سایپا توسط پدر طراحی ایران، مرتضی ممیز در سال 1366
- آرم شرکت ایران خودرو توسط بنیانگذار انجمن صنفی گرافیک ایران، بیژن جناب در سال 1373
- نشان تجاری بانک صادرات ایران توسط اسماعیل کیا مقدم در سال 1369
- لوگو شرکت ملی نفت توسط احمد میرزا در سال 1363
چرا طراحی لوگو در دنیا اهمیت زیادی دارد؟
تا اینجا درباره تاریخچه طراحی لوگو در دنیا و ایران صحبت کردیم. حال میخواهیم ببینیم چرا طراحی لوگو در دنیا با اهمیت تلقی میشود؟
پیشرفت تکنولوژی و فناوری در سالهای اخیر موجب بروز تغییر و تحولات عظیمی در صنعت طراحی لوگو شده است. امروزه تکنیکها و استراتژیهای طراحی نشانه تجاری مانند گذشته نبوده و ایدهها و تجارب زیادی در اختیار طراحان قرار دارد. آنها با نگاهی متفاوت از گذشته به دنیا نگریسته و اتفاقات جالبی را در این حوزه رقم میزنند. در این میان رقابت تنگاتنگ برندهای مختلف در سراسر جهان به این اتفاق دامن زده و اهمیت طراحی لوگو را روز به روز بیشتر میکند. طوری که هر روزه شاهد ریبرندینگ های متعددی در میان شرکتهای مختلف هستیم. ریبریندینگ هایی که هدف آن تمرکز بیشتر بر راحتی مشتری و در یاد ماندن لوگوهاست.
لوگو تجاری در دنیای امروز به یکی از مهمترین اتفاقات برندسازی و بازاریابی تبدیل شده است. بر این اساس انتظار میرود در آیندهای نه چندان دور، شاهد جنگ برندها بر سر لوگوها باشیم. اگر میخواهید شما هم در این رقابت پا به میدان بگذارید، پیشنهاد میکنیم دوره طراحی لوگو را در آکادمی راه دنبال کنید.
مشخصات و ویژگی های لوگوی خوب چیست؟
منظور از لوگو خوب چیست؟ یک لوگوی خوب چه مشخصاتی باید داشته باشد؟
با نگاه به تاریخچه طراحی لوگو میبینیم طراحان همواره در تلاش بودند تا آرم های تجاری را طوری بسازند که در ذهن مخاطب باقی بماند. بر این اساس ویژگیهای یک لوگوی خوب را میتوان موارد زیر دانست:
1- ماندگاری در ذهن
هدف از طراحی لوگو برای شرکتها، به رسمیت شناختن و معرفی برندشان در بازار است. پس قطعا این لوگو باید ویژگیهایی داشته باشد که به خوبی در ذهن مخاطب ماندگار شود. بدیهی است هر چه المانهای به کار رفته در طراحی آرم شرکت، سادهتر باشند، راحتتر به ذهن سپرده شده و ماندگارتر خواهند بود. بهترین مثال برای این ویژگی، لوگوی برند Nike است. این لوگو یکی از سادهترین لوگوهای دنیای بوده و به راحتی در ذهنها ماندگار میشود.
2- مرتبط بودن
دومین ویژگی و مشخصه یک لوگوی خوب، مرتبط بودن آن با نوع فعالیت شرکت است. آرم تجاری شما باید با استراتژیها و اهداف شرکتتان همخوانی داشته باشد تا بهتر در میان مشتریان شناخته شود. البته این به معنای آن نیست که حتما آرم تجاریتان را با المانهایی در ارتباط مستقیم با نوع فعالیت انتخاب کنید. بلکه کافیست حس منتقل شده از لوگو با اهداف مجموعه همخوانی داشته باشد.
3- اختصاصی بودن
قطعا لوگو هر مجموعهای مختص به آن میباشد و نباید آرم تجاری را شبیه به دیگر شرکتها انتخاب کرد. این کار تنها باعث آسیب رساندن به برندینگ شما شما و ضررهای زیادی به همراه دارد. لوگو شرکت باید هویت واقعی آن را فریاد زده و در نظر مخاطب به رسمیت شناخته شود.
سخن پایانی
خواندن درباره تاریخچه طراحی لوگو به طراحان دیدی روشن از گذشته میدهد. طوری که نگرش آنها تغییر کرده و تجربیات گذشتگان را در اختیارشان میگذارد. سعی ما در این مقاله، آشنایی هر چه بیشتر شما با تاریخ طراحی لوگو و سابقه پیدایش آن بود. تا بتوانید در اجرای پروژههایتان از تجربیات گذشتگان استفاده کنند.
ما در آکادمی راه دوره طراحی لوگو را برای شما آماده کردیم تا هر چه بیشتر با روشهای کسب درآمد از اینترنت آشنا شوید. پیشنهاد میکنیم حتما این دورهها را مشاهده کنید تا مسیر موفقیت برایتان روشن شود.
سوالات متداول:
تاریخچه طراحی لوگو در ایران به چه زمانی بازمیگردد؟
اولین لوگو تجاری در ایران مربوط به شرکت هواپیمایی هما است که در سال 1340 طراحی شد. پس از آن، شرکتهای دیگری نظیر سایپا، ایران خودرو، بانک صادرات، شرکت ملی نفت و … نیز در ایران به استفاده از لوگو روی آوردند.
چرا استفاده از لوگو در دنیا مهم و ضروری تلقی میشود؟
لوگو، یک نشان تجاری برای شرکتها و مجموعههای فعال اقتصادی است که نام، اهداف و حوزه فعالیت آنها را به مخاطب عرضه میکند. لوگو باعث میشود در ذهن مشتری ماندگار شده و برندتان سریعتر و قویتر در بازار راه خودش را پیدا کند. در مقاله فوق بیشتر درباره اهمیت طراحی لوگو در طول تاریخ صحبت کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید